Saturday, December 4, 2010

KISAH LAST POSTING IN MEDICAL WARD AND LAST SEM 1!!

Pernah merasakan suatu hari yang kita hadapi itu penuh dengan perkara-perkara aneh? kujangkakan mesti setiap orang akan merasai cuma perasan atau tidak perasan sebenarnya benda tersebut berlaku..

Aku menuju ke ward...(as usual,lewat!!)

Kepala dah fikir..ok,hari ni kena buat dressing dua orang pesakit..dengan keadaan ulser di kaki agak teruk. "multiple ulcer" maksudnya kudis di banyak tempat. 2 orang pesakit:

gambar di atas adalah contoh ulcer...~di ambil dari google image~

pesakit 1: ada masalah dengan buah pinggang (renal failure), campur dengan diabetes a.k.a kencing manis..kaki kanan, ulser sebesar dua jengkal dan berair..banyak pus (nanah) kelihatan. Tumit kaki, gangrene..semalam jumpa maggot(ulat)..kaki kiri ada dua ulser lagi..

pesakit 2: as same as pesakit satu cuma the problem is bau nya....ulser nya kena jangkitan kuman.sepsis. staff nurse pun tercungap2 masa nk tukar cadar.but condition dia still stable.

ok, aku jaga 6 orang pesakit in B2 kubikal..really for "keep our eyes on patient" kubikal. wif liza.

those 2 patients are in my cubical...of course with 1 staff nurse that tagging with us.

today is my last day in that cubical which mean, day 7 with the same patient. (unless the patient discharge or new admitting )

sambung cerita..

jadi aku terus ke kaunter untuk pass over report...

however......what i heard is, the patient nmbr 2 is died.......

betul2 tidak percaya..sebab baru semalam mak cik tu bercakap..baru semalam dia hendak duduk,lenguh katanya..baru semalam dengar dia mengerang...baru semalam...oh,my....aku memang terkejut..

tapi,perasaan mesti diatasi...kuteruskan kerja jua utk kesekian akhir kali di sini..

masa hendak pergi rehat,mei memanggilku:

mei: yuni, ada kerja kah?

yuni:tiada,kenapa mei?

mei: oh, nk minta tolong sama2 hantar pesakit ke ultrasound..

yuni: ok..jom!

turun bawah dengan pesakit dan mei..sementara tunggu pesakit yang sememangnya ramai hari ni sempat jugak berbual2 dengan mak cik penjaga kepada pesakit. sambil2 mata melilau memerhati pesakit2 yg lain.....eh!..pak cik 4s!!

pak cik pun mcm kenal aku jgk..terus dia minta anak dia yg tolak kerusi roda untuk berhenti.aku ke arah pak cik.

aku: pak cik! apa khabar, sihat?? :-)

pakcik: sihat2..tgk kaki pak cik, dah okey dah...(sambil tunjuk kakinya yang dipotong, tapi terkena jangkitan)

aku: Alhamdulillah...

wauuuuu....i really felt amazing!..as ur information that pak cik when i met in the ward really looks so lethargy and fatigue till he did not want to speak and smile. only her wife will answer all question..

but today>>>oh my, betul2 rasa Allah itu maha kuasa...hanya Dia yang tahu segalaNya..

"Benda yang kita aspect akan berlaku...tidak berlaku...malah sebaliknya berlaku"

Allow me..Subhanallah.....Praise be to Allah...

1 comment:

Doctor on Duty- Siti Soleha said...

wah nurse ke?? medical byk sakit teruk-teruk kan
xsuka sgt masuk medical wad..tgok orang sakit ramai sgt..selalu penuh je wad..
wad ortho pun byk yang ade diabetic ulcer..kena gak dressing untuk dorang.

semoga menjadi nurse yang berjaya :)

dah follow blog ni..follow me back yer..thanx:)

http://bling-bling-ropol-ropol.blogspot.com/